Sposób przygotowania:
Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
Obrać warzywa , umyć ( odłożyć 1/2 marchewki i ziemniaki). Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka marchew, pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno usiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wsypać utarte warzywa , cebulę , por, pieprz ziarnisty i smażyć aż zmiękną mieszając. W tym czasie kiedy warzywa się smażą utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki i dusić mieszając na maśle. Podduszone warzywa zalać wrzącą wodą , dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , pół marchewki pokrojonej w ozdobnie wycięte plasterki, łyżkę maggi , bouquet garni - zagotować. Do mielonego dodać otręby, dużą szczyptę mielonego pieprzu, 2 płaskie łyżeczki maggi. Wymieszać dokładnie. Podzielić na 20 kawałków . Uformować klopsiki . Obtoczyć je w mące. Wrzucać na gotującą się zupę i gotować 20 minut na małym gazie ( wyłowić i wyrzucićbouquet garni ). Dorzucić uduszone ogórki. Dolać śmietankę .Wsypać połowę kopru. Wymieszać. Doprawić do smaku.Zagotować. Podawać posypaną resztą kopru. * Zmieliłam chudą łopatkę i wołowe na pieczeń przygotowując więcej mielonego - poporcjowałam i zamroziłam.