klodczanka

klodczanka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

olejak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

łatwe ciasto dla nawet dla poczatkującej pani domu

olejak

Składniki:

olejak

 

  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1/2 olejku śmietankowego (aromatu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeże lub mrożone owoce (wiśnie, truskawki itp…)

 

Sposób przygotowania:

olejak
1. Jajka miksujemy aż się spienią (żółtka z białkami razem)
2. Powoli dosypujemy cukier wciąż miksując.
3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i powoli dodajemy do jajek z cukrem. Robimy to na zmianę z dolewaniem oleju. Najlepiej ten etap podzielić na 3, czyli: dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, trochę oleju i tak 3 razy.
4. Dodajemy sól i olejek śmietankowy.
5. Wykładamy ciasto na blachę.
6. Na ciasto układamy owoce, lekko wpychając je do środka. Nie należy mocno wpychać, ponieważ wtedy owoce zejdą na sam dół.

Tagi:

jajko jajka