MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Oliwy smakowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki sposób na uzyskanie oliwy ziołowej, ostrej lub czosnkowej

Oliwy smakowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oliwy smakowe

 

  • oliwa - nie musi być extra virgin
  • zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn,
  • papryczki ostre, czosnek

Sposób przygotowania:

Oliwy smakowe
Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki; czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół papryczki używamy całe. Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy. Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą". (Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!) "Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz. Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek - można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)
Oliwy smakowe
Oliwę podgrzewamy z ziołami papryczkami lub czosnkiem

Tagi:

zioła