marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Omlet na grzankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Omlet to szybkie danie, które można przygotować w pół godziny. Można je usmażyć z różnymi rzecz jasna dodatkami, np. papryka, wędlina, oliwki.

Omlet na grzankach

Składniki:

Omlet na grzankach

Omlet

  • 5 jaj,
  • 1-2 pełne łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 12%,
  • starty żółty ser,
  • łyżeczka soli,
  • 3-4 duże kromki czerstwego chleba,
  • olej do smażenia,
  • tabasco.

Sposób przygotowania:

Omlet na grzankach
Jajka ubić w misie trzepaczką sprężynową z łyżką mąki pszennej.

Dodać pół szklanki mleka lub śmietanki, startego sera żółtego i łyżeczkę soli.

Wlać olej na patelnię i rozgrzać.

W międzyczasie pokroić kilka kromek czerstwego chleba w średnią kostkę, wsypać na patelnię i zrumienić.

Gdy się zrumienią na wszystkich stronach, wtedy to wlać masę jajeczną i smażyć omlet z obu stron, aż się zetnie białko.

Omlet złożyć za pomocą łopatki kuchennej na pół i przełożyć na talerz płaski. Podzielić na pół i spożywać.