Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Omlet otrębowy na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To danie może posłużyć jako deser ale również jako pełne danie, takie na słodko. Omlet dzięki sodzie i maślance wyrasta jak biszkoptowy placek.

Omlet otrębowy na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet otrębowy na słodko

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • szczypta sody oczyszczanej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki maślanki
  • oraz 2 łyżki serka waniliowego
  • kilka malin
  • 1/3 szklanki jagód
  • 1/2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Omlet otrębowy na słodko
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy maślankę, cukier waniliowy i mieszamy aż się rozpuści. Patelnię jeśli mamy dobą to smażymy omlet bez tłuszczu, jeśli zaś dajemy tłuszcz to tylko tyle aby zwilżyć powierzchnię. Gdy patelnia już nam się grzeje do jajek i maślanki dodajemy otręby, sodę i odrobinkę soli dokładnie mieszamy. Wylewamy na gorącą patelnię, przykrywamy pokrywką i ustawiamy na bardzo małym ogniu. Gdy góra podeschnie, a spód się podpiecze obracamy placek na drugą stronę. Podpiekamy i delikatnie zsuwamy na talerz, lekko studzimy. Smarujemy serkiem, posypujemy owocami i smacznego.
Omlet otrębowy na słodko
Jajka z maślanką dokładnie razem mieszamy.
Omlet otrębowy na słodko
Na chwilę przed wylaniem na patelnię dodajemy otręby.
Omlet otrębowy na słodko
Bardzo wolno smażymy z obu stron na umiano.
Omlet otrębowy na słodko
Dzięki sodzie i maślance omlet jest puszysty i delikatny.

Tagi:

jajko jajka omlet