marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Omlet pokrzywą i rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dania i zupy z dodatkiem jadalnych liści pokrzyw lub lebiody nie są gorsze od tych z bardziej lubianych jak szczaw czy mięta.

Omlet  pokrzywą i rzeżuchą

Składniki:

Omlet pokrzywą i rzeżuchą

 

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki pełne mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • pęczek pokrzyw,
  • pęczek rzeżuchy,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Omlet pokrzywą i rzeżuchą
Pokrzywy oczyścić z trawy i opłukać w bieżącej wodzie na sitku. Odsączyć i pozbawić listki z ząbków kolacych i dodać z listkami rzeżuchy do ubitej masy z jaj, mąki, soli oraz śmietanki i wymieszać. Wlać olej na patelnię, rozgrzać i wlać na skwierczący ciasto. Smażyć na średnim ogniu i delikatnie przewrócić z pomocą łopatki kuchennej na drugą stronę. Gdy się zrumieni, złożyć na pół i przełożyć omlet na talerz. Podzielić na pół i spożywać.

Tagi:

jajko jajka omlet