helixpomatia

helixpomatia

Kucharz
[Przepisów: 12]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Omlet z groszkową pastą i rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki i puszysty omlet, wypełniony sycącą, a zarazem zdrową i mało kaloryczną pastą. Dodatek rzeżuchy sprawia, że danie zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów.

Omlet z groszkową pastą i rzeżuchą

Składniki:

Omlet z groszkową pastą i rzeżuchą

 

  • 1x Groszek zielony Hortex
    Składniki na omlet:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól

  • - duża garść rzeżuchy


  • Składniki na pastę groszkową:


  • - 120 g zielonego groszku

  • - 2 łyżki serka śmietankowego
  • zmiażdżony jeden mały ząbek czosnku albo pół większego (jeżeli ktoś nie lubi może go pominąć:)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet z groszkową pastą i rzeżuchą
Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 6-9 minut (aż będzie miękki). Ugotowany groszek odcedzić, wsypać do miski, dodać serek, zmiażdżony czosnek i wszystko dokładnie zblendować. Pastę doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, doprawić solą. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i usmażyć dwa omlety. Gotowe omlety posmarować masą groszkową, posypać rzeżuchą i złożyć na pół. Od razu podawać.

Tagi:

jajko jajka omlet