Sposób przygotowania:
Omlet z kurkami i roszponką
Na patelni rozgrzać po łyżce oleju i masła. Oczyszczone i umyte kurki z grubsza pokroić i razem z posiekaną cebulą podsmażyć, mieszając przez ok. 10-15 min. W chwili gdy uznamy, że grzyby są odpowiednio miękkie (ja lubię półtwarde), przekładamy je z patelni do miseczki. 3 jajka wybić do miski, dodać 3 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i pół łyżeczki masła. Do jajek dodać połowę grzybów i wylać całość na rozgrzaną patelnię. W trakcie smażenia podnosić brzegi omletu, tak aby nieścięte jajko spływało pod spód. W momencie, gdy omlet jest ścięty (w odpowiednim dla nas stopniu) wsypać garść roszponki i skropić ją octem. Przechylić patelnię i zsunąć omlet na talerz składając go jednocześnie na pół. W taki sam sposób przygotować drugą sztukę.