dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Omlet z kurkami i roszponką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta potrawa na szybki i lekki obiad lub kolację

Omlet z kurkami i roszponką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z kurkami i roszponką

 

  • Na 2 omlety:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 30 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2 garści roszponki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
  • łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania:

Omlet z kurkami i roszponką
Na patelni rozgrzać po łyżce oleju i masła. Oczyszczone i umyte kurki z grubsza pokroić i razem z posiekaną cebulą podsmażyć, mieszając przez ok. 10-15 min. W chwili gdy uznamy, że grzyby są odpowiednio miękkie (ja lubię półtwarde), przekładamy je z patelni do miseczki. 3 jajka wybić do miski, dodać 3 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i pół łyżeczki masła. Do jajek dodać połowę grzybów i wylać całość na rozgrzaną patelnię. W trakcie smażenia podnosić brzegi omletu, tak aby nieścięte jajko spływało pod spód. W momencie, gdy omlet jest ścięty (w odpowiednim dla nas stopniu) wsypać garść roszponki i skropić ją octem. Przechylić patelnię i zsunąć omlet na talerz składając go jednocześnie na pół. W taki sam sposób przygotować drugą sztukę.
Omlet z kurkami i roszponką
Oczyszczone i umyte kurki z grubsza pokroić i razem z posiekaną cebulą podsmażyć, mieszając przez ok. 10-15 min.
Omlet z kurkami i roszponką
W trakcie smażenia podnosić brzegi omletu, tak aby nieścięte jajko spływało pod spód
Omlet z kurkami i roszponką
Gdy uznamy, że omlat się usmażył wrzucamy garść roszponki, skrapiamy octem i zsuwamy na talerz

Tagi:

jajko jajka omlet