Sposób przygotowania:
Omleto-placki z serkiem i owocami
5 jajek wbić do garnka. Roztrzepać dobrze. Dodawać do jajek stopniowo 5 czubatych łyżek mąki mieszając ciągle do uzyskanie jednolitej konsystencji. Dolać pół szklanki mleka. Jeśli ciasto nie uzyska półpłynnej konsystencji dodać dodatkowo odrobinę mąki jeśli jest za rzadkie, lub mleka jeśli jest zbyt gęste. Dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Ponownie wymieszać. Odstawić na 10-15 min.
Rozgrzać olej na patelni. Wylewać ciasto na gorący olej. Smażyć z jednej strony do uzyskania złotego koloru. Dosmażyć z drugiej strony.
Jagody utrzeć lekko z cukrem (tak by niektóre dalej pozostały całe).
Tak przygotowane omlety posmarować serkiem mascarpone i przygotowanymi wcześniej jagodami.
Uwagi: zamiast jagód można użyć innych owoców (np. truskawek) lub konfitur (to na sezon zimowy).
Rozgrzać olej na patelni. Wylewać ciasto na gorący olej. Smażyć z jednej strony do uzyskania złotego koloru. Dosmażyć z drugiej strony.
Jagody utrzeć lekko z cukrem (tak by niektóre dalej pozostały całe).
Tak przygotowane omlety posmarować serkiem mascarpone i przygotowanymi wcześniej jagodami.
Uwagi: zamiast jagód można użyć innych owoców (np. truskawek) lub konfitur (to na sezon zimowy).
elzbieta8960