bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Opieńki marynowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej.

Opieńki marynowane

Składniki:

Opieńki marynowane

 

  • 2,5 kilograma opieniek
  • Zalewa:
  • 5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Opieńki marynowane
Opieńki oczyszczamy, obcinamy ogonki, dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą , zagotowujemy , gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Składniki zalewy zagotowujemy , do umytych i wyparzonych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Przekładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą.

Po ostudzeniu pasteryzujemy przez 10 minut.