bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Prawdziwki marynowane z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Prawdziwki zamarynowane w ten sposób są bardzo smaczne, w sam raz na świąteczny stół, jako przekąska lub do sałatki śledziowej.

Prawdziwki marynowane z miodem

Składniki:

Prawdziwki marynowane z miodem

 

  • 1,5 kilograma prawdziwków

 

  • Zalewa:

 

  • 1 szklanka octu

 

  • 4 szklanki wody

 

  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

  • 5 łyżek miodu prawdziwego

 

 

  • 3 listki laurowe

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Prawdziwki marynowane z miodem
Oczyszczone grzyby obgotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, gotuj 10 minut.

Przecedź przez sitko, przelej zimną wodą, ostudź, do garnka wlej wodę, ocet i dodaj pozostałe składniki zalewy zagotuj.

Grzyby poukładaj do słoików, do każdego słoika włóż listek, ziele, pieprz i gorczycę, zalej zalewą.

Zakręć słoiki, pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania.