oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: 20 przepisów na opieńki

Moje opieńki marynowane w occie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Opieńki marynowane to jest to co lobię najbardziej - oto mój przepis.

Moje opieńki marynowane w occie

Składniki:

Moje opieńki marynowane w occie

 

  • 1000g opieńk
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • liść laurowy,ziele angielskie,gorczyca

Sposób przygotowania:

Moje opieńki marynowane w occie
Opieńki trzeba oczyścić i odciąć korzonek tak około 2 centymetrów od kapelusza.Opłukać w zimnej wodzie i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.Gotować około 20 minut i po tym czasie dać na sito że by odciekły. Z pozostałych składników robimy zalewe i wszystko należy zagotować, do zagotowanej zalewy dodać pokrojona cebulę.Grzybki przekładamy do wymytych suchych słoiczków na wysokość 3/4.Zalewamy zalewą starając sie aby w kazdym znalazly sie przyprawy i cebulka.Zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w ciemnym , chłodnym i suchym miejscu.