Sposób przygotowania:
Opieńki marynowane
Jak przygotować opieńki marynowane:
Opieńki musimy dokładnie oczyścić Następnie obgotowujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Nie możemy tego robić dłużej ponieważ grzyby za bardzo zmiękną i ich wygląd będzie mało apetyczny. Po obgotowaniu grzyby odcedzamy na sitku i przekładamy do słoików poczym od razu zalewamy gorącą zalewą.
Zalewa:
Marchewki bardzo dokładnie myjemy, następnie obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy kroimy w piórka. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, pokrojone marchewki i cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotowujemy i jeszcze gorącą zalewą zalewamy słoiki z opieńkami. Do każdego słoiczka dajemy także po kilka plasterków marchewek, piórek cebuli, jednym liściu laurowym oraz po kilka ziarenek gorczycy i pieprzu. Następnie każdy słoik szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Moja zalewa miała śliczny różowy kolor dzięki fioletowej marchewce.
Opieńki musimy dokładnie oczyścić Następnie obgotowujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Nie możemy tego robić dłużej ponieważ grzyby za bardzo zmiękną i ich wygląd będzie mało apetyczny. Po obgotowaniu grzyby odcedzamy na sitku i przekładamy do słoików poczym od razu zalewamy gorącą zalewą.
Zalewa:
Marchewki bardzo dokładnie myjemy, następnie obieramy i tniemy na cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy kroimy w piórka. Do większego garnka wlewamy wodę, ocet, pokrojone marchewki i cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotowujemy i jeszcze gorącą zalewą zalewamy słoiki z opieńkami. Do każdego słoiczka dajemy także po kilka plasterków marchewek, piórek cebuli, jednym liściu laurowym oraz po kilka ziarenek gorczycy i pieprzu. Następnie każdy słoik szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Moja zalewa miała śliczny różowy kolor dzięki fioletowej marchewce.
ajrinwu
misia5