Marynowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Marynowane pieczarki są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek lub jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Marynowane pieczarki

Składniki:

Marynowane pieczarki

 

Zalewa

  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Marynowane pieczarki
Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania. Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy. Odsączone pieczarki razem z cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.