mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Oponki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyszły niesamowicie puszyste, delikatne, najpyszniejsze na ciepło posypane cukrem pudrem:)

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • 1/2 kg sera półtłustego
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Oponki
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,smietanę,sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz. Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę (ja robiłam ją kieliszkiem do wódki). Najlepiej wyrobić wszystkie oponki,układając je na lekko oprószonej mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie :)) Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor . Po usmażeniu posypac cukrem pudrem lub polukrować.

Tagi:

sery ser