kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Oponki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny smak na okrągło

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • Ciasto na oponki
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki margaryny lub masła
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • do smażenia: tłuszcz

Sposób przygotowania:

Oponki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść, rozwałkować. Z ciasta wyciąć krążki za pomocą szklanki, a następnie z krążków wyciąć środek za pomocą kieliszka. Tak przygotowane oponki wrzucać na rozgrzany, gorący tłuszcz (najlepiej w garnku, aby było go bardzo dużo), smażyć z obu stron, podawać posypane ckrem pudrem... Można się zakochać:)