pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Oponki 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki dobre do kawy i jako przekąska

Oponki 6

Składniki:

Oponki 6

 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 sztuki żółtek jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 ml śmietany kwaśnej,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Oponki 6
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier. Suche składniki dokładnie łączymy. Dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Stolnice posypujemy mąką. Wyjmujemy jedną część ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy w cieście koła a następnie w każdym kole wycinamy kieliszkiem po środku dziurkę. Na patelnię wylewamy olej w ilości pozwalającej na smażenie w głębokim oleju. Olej rozgrzewamy i smażymy na nim partiami oponki z dwóch stron na złoty kolor. Czynności powtarzamy z drugim ciastem.

Tagi:

oponki.