Sposób przygotowania:
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką
Do miski przekładamy ciepły jogurt, wybite jajka, suche drożdże, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ocet. Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka obręczą, a kieliszkiem środki. Resztę ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.
Oponki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na rumiany kolor.
Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oponki smarujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka obręczą, a kieliszkiem środki. Resztę ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.
Oponki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na rumiany kolor.
Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oponki smarujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.