kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne oponki drożdżowe, które przygotowałam na suszonych drożdżach. Oponki są pyszne i pulchne. Polecam.

Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką

 

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką
Do miski przekładamy ciepły jogurt, wybite jajka, suche drożdże, cukier i mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy ocet. Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wycinamy kółka obręczą, a kieliszkiem środki. Resztę ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy oponki. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy całe ciasto.

Oponki wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy na rumiany kolor.

Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Oponki smarujemy lukrem i posypujemy posypką czekoladową.
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.
Jogurt, jajka, cukier, suche drożdże przekładamy do miski.
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.
Do masy jajeczno - jogurtowej wsypujemy przesianą mąkę.
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.
Na stolnicy wałkujemy ciasto i wycinamy kółka.
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.
Następnie kieliszkiem wycinamy środki.
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.
Do rozgrzanego oleju wkładamy oponki i smażymy.
Oponki drożdżowe z lukrem i czekoladową posypką.
Gotowe oponki smarujemy lukrem i posypujemy posypką.