gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Oponki z czekoladą orzechową i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne, pulchne i lekkie drożdżowe oponki polane orzechową czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi.

Oponki z czekoladą orzechową i kokosem

Składniki:

Oponki z czekoladą orzechową i kokosem

 

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suchych,
  • 1 szklanka mleka, letniego,
  • 3 żółtka,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • 60 g masła, roztopionego,
  • czekolada orzechowa,
  • wiórka kokosowe,

Sposób przygotowania:

Oponki z czekoladą orzechową i kokosem
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wgniatamy. Odstawiamy na ok 2 godziny aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na ok 1 cm. Kubkiem wykrawamy kółka, na środku kieliszkiem robimy dziurkę. Oponki przykrywamy ściereczką na ok 15 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron.

Czekoladę rozpuszczamy i polewamy oponki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego.