Sposób przygotowania:
Pijane oponki drożdżowe
Do rondelka wstawić margarynę, mleko, piwo i cukier. Mieszać nad rozgrzanym palnikiem, aż margaryna się roztopi.
Rozdzielić na pół. Do jednej połowy dodać jajka, do drugiej połowy drożdże.
Połowę z jajkami zmiksować, dodać do niej tę część z drożdżami. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto i dać w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu, wyłożyć na blat, rozwałkować i wycinać krążki z dziurką w środku. Smażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.
Krążki powstałe z dziurki po oponce można także wstawić do smażenia.
Po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.
Rozdzielić na pół. Do jednej połowy dodać jajka, do drugiej połowy drożdże.
Połowę z jajkami zmiksować, dodać do niej tę część z drożdżami. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto i dać w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu, wyłożyć na blat, rozwałkować i wycinać krążki z dziurką w środku. Smażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.
Krążki powstałe z dziurki po oponce można także wstawić do smażenia.
Po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.