Sposób przygotowania:
Oponki twarogowe z serkiem mascarpone
Do miski wkładamy twaróg i ser mascarpone rozgniatamy widelcem do połączenia, dodajemy śmietanę i cukier mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz ocet. Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka a w środku wykrawamy małe otwory kieliszkiem. Oponki wkładamy na dobrze rozgrzany olej, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe i przestudzone oprószamy obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka a w środku wykrawamy małe otwory kieliszkiem. Oponki wkładamy na dobrze rozgrzany olej, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe i przestudzone oprószamy obficie cukrem pudrem.
Smacznego.