czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Oponki drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tłusty Czwartek tuż tuż, więc w kuchni króluję słodkości smażone na głębokim oleju, po pączkach, tym razem oponki.

Oponki drożdżowe

Składniki:

Oponki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Oponki drożdżowe
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Masło, żółtka, jajko, śmietanę i ocet połączyć z mąką, dodać drożdże i zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać szklanką krążki, a w ich środku dziurki kieliszkiem. 

Układać na posypanej mąką tacce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Wyciągać na ręcznik papierowy, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego