jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonały przysmak którego warto spróbować

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 3 jajka
  • 50 dag twarogu
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe
Twaróg zmiel albo rozgnieć widelcem w misce. Wsyp mąkę rozmieszaną z sodą, cukier i szczyptę soli, wbij jajka. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 1cm. Wycinaj szklanką kółka, a następnie, używając małego kieliszka, w każdym kółku wytnij pośrodku małą dziurkę. Olej (powinno być go tyle, by oponki pływały w tłuszczu) rozgrzej w garnku, wrzucaj oponki, smaż z obu stron, aż będą pięknie rumiane. Smacznego !

Tagi:

jajko jajka