beatazwo

beatazwo

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Orfeusz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe wykonanie, prezentuje się wyśmienicie. Czasami nie dodaję kako i mam doskonały biszkopt na tort.

Orfeusz

Składniki:

Orfeusz

 

  • 10 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kako
  • 1 litr śmietany kremówki
  • dowolny dżem

Sposób przygotowania:

Orfeusz
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do tego dodać ubitą pianę z białek. Potem wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kako. Wymieszać, przelać ciasto do blachy i piec około 1 godziny.
Upieczone ciasto przekroić na pół. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem. Jedną połowę ciasta posmarować dżemem (ja zawsze używam brzoskwiniowego) i połową ubitej śmietany. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy pozostałą śmietaną. Na wierzch trzemy czekoladę i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.