kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne babeczki. Przygotowane na kefirze z dodatkiem ksylitolu i mąki orkiszowej. Polecam do kawy.

Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze

 

  • 1 średnie jabłko
  • 150 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 10 łyżek mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • silikonowe foremki
  • cukier puder z ksylitolu

Sposób przygotowania:

Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze
Jabłko myjemy mi obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, kefir, ksylitol, olej i mieszamy. Wsypujemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i układamy na blaszce.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.
Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze
Obrane ze skórki jabłko kroimy w kosteczkę.
Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze
Do miski wkładamy jajko, ksylitol, olej kefir, jabłko i mieszamy.
Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy.
Orkiszowe babeczki kakaowe z jabłkiem na kefirze
Do silikonowych foremek wkładamy przygotowane ciasto.