Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ormiańskie placki lawasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placki lawasz to fajny dodatek do potraw, idealnie sprawdza się z kebabem, lub mięsem w stylu orientalnym, polecam.

Ormiańskie placki lawasz

Składniki:

Ormiańskie placki lawasz

 

Sposób przygotowania:

Ormiańskie placki lawasz
Przygotowujemy ciasto na lawasz. W mikrofalówce rozpuszczamy masło, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski , wlewamy przestudzone masło, dodajemy sól i powali wlewamy wodę, zagniatając ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Ciasto odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie zagniatamy je ponownie ( jak trzeba podsypujemy jeszcze mąką ), formuje okrągłe placki i smażymy je na suchej, mocno rozgrzanej patelni – do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Usmażone placki odkładamy na bok i przykrywamy lnianą ściereczką aby nie obeschły.