Sposób przygotowania:
Ormiańskie torebki z serem
Drożdże z kostką cukru rozpuszczone w ciepłym mleku pozostawić do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn oraz jajka połączyć z mąką i wyrobić gładkie, twarde ciasto. Następnie ciasto rozwałkować cienko i odpowiednią formą powykrawać z niego kwadraty o boku 12-15 cm. Ser pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Na każdym kwadracie położyć 1 łyżkę nadzienia serowego. Ciasto złożyć w kopertę, brzegi zwilżyć przy pomocy pędzelka i mocno zacisnąć. Wewnątrz nie powinno pozostać powietrze, gdyż w przeciwnym razie torebki popękają podczas smażenia. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Podczas smażenia torebki wyrastają, dlatego jednorazowo należy wkładać do rondla tylko 2-3. Uwaga: Zamiast smażyć w oleju, można upiec je na blasze w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika posmarować po wierzchu rozbełtanym żółtkiem. Smacznego ; )