sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Orzechowa pasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To bardzo smaczny i oryginalny dodatek do warzyw na ciepło. Aromatyczna pasta wzbogaci smak marchewki, brokułów czy fasolki szparagowej. Proponuję ugotować warzywa na parze, zachowaj więcej witamin.

Orzechowa pasta

Składniki:

Orzechowa pasta

Składniki

  • 50 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2-4 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
  • 50 g masła
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka Gomasio
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Orzechowa pasta
Orzechy mielimy w młynku lub w maszynce do mięsa. Masło powinno być miękkie. Ucieramy je na puszystą masę. Stopniowo dodajemy orzechy, natkę pietruszki, mleko, koncentrat pomidorowy i miód. 

Dosypujemy zarodki pszenne ale nie jest to konieczne. Pastę dokładnie mieszamy, doprawiamy Gomasio ( japońską solą sezamową ) i sokiem z cytryny. 

Możemy od razu podawać ją do warzyw ale znacznie lepiej smakuje, kiedy poleży przez co najmniej godzinę w lodówce.