paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Orzechowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne babeczki na kruchym cieście wypełnione masą z orzechów włoskich, rodzynek oraz płatków migdałowych.

Orzechowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe babeczki

 

  • masło 10 dag
  • mąka 1 szkl
  • cukier puder 0,25 szkl
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • żółtko 1 sztuka

na nadzienie:

  • orzechy włoskie 1 szkl
  • rodzynki 0,5 szkl
  • płatki migdałowe 0,5 szkl
  • cukier 0,5 szkl
  • masło 7 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Orzechowe babeczki
Ze składników podanych na ciasto zagnieść je. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkować i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Masło roztopić w rondlu z cukrem, cukrem waniliowym.

Do masła dodać rodzynki a następnie posiekane orzechy włoskie,  wsypać płatki migdałowe.

Gotować całość na małym ogniu aż masa zmieni kolor na jasno brązowy.

Orzechową gorącą masę zdjąć z ognia i włożyć do wylepionych ciastem foremek.

Piecz piekarniku przez około 30 minut. 
Orzechowe babeczki
Rozwałkować i wyłożyć nimi foremki do babeczek
Orzechowe babeczki
Masło roztopić w rondlu z cukrem, cukrem waniliowym. Do masła dodać rodzynki
Orzechowe babeczki
Dodać posiekane orzechy włoskie., wsypać płatki migdałowe. Gotować całość na małym ogniu
Orzechowe babeczki
Orzechową gorącą masę zdjąć z ognia i włożyć do wylepionych ciastem foremek.