SUPERPRZEPIS

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

Pieczona dynia świetnie nadaje się jako dodatek do słodkich wypieków. Pozbawiona części wody ma bardziej wyrazisty smak. Świetni komponuje się z starta skórką cytrynową i gorzką czekoladą.

Składniki:

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

podstawowe

  • (na 14 sztuk)

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

1

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą
Pierwszym krokiem jest przygotowanie puree z dyni.

Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.

2

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą
Orzechy obieramy z łupinek i drobno mielimy.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Orzechy wyłuskać i zmielić na mąkę.

3

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą
W garnku zagotowujemy masło z przyprawami, wydobywając w ten sposób ich aromat.

Masło roztopić w rondelku, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Dodać purée z dyni i gotować przez kolejną minutę.
Następnie kolejno dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną, po jednym jajku oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.

4

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą
Reszte skłądników ciasta łączymy i nakąłdamy do papielotek.

Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości. Każdą kostkę czekolady pokroić w 4 części i włożyć po 3 kawałeczki czekolady do każdej babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty.


Tagi:

dynia