Sposób przygotowania:
Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą1
Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
2
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Orzechy wyłuskać i zmielić na mąkę.
3
Masło roztopić w rondelku, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Dodać purée z dyni i gotować przez kolejną minutę.
Następnie kolejno dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną, po jednym jajku oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
4
Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości. Każdą kostkę czekolady pokroić w 4 części i włożyć po 3 kawałeczki czekolady do każdej babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty.