Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Orzechowe trójkąty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem orzechowym z czekoladą. Ciasteczka są przepyszne.

Orzechowe trójkąty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe trójkąty

 

  • 1 op ciasta francuskiego
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 kostki czekolady deserowej
  • 2 1/2 łyżki śmietany kremówki
  • cukier brązowy

Sposób przygotowania:

Orzechowe trójkąty
Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy do uzyskania masy. Masę z orzechów miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.

Czekoladę siekamy i mieszamy z masą orzechową. Ciasto kroimy na kwadraty ok 8cm bok, nakładamy na środek po 1 łyżeczce masy a boki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżeczką wody.

Ciasteczka sklejamy tworząc kwadraty, sklejone krawędzie dociskamy widelcem, wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

Rożki pieczemy 20 minut w temp 200 stopni.  
Orzechowe trójkąty
Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy do uzyskania masy
Orzechowe trójkąty
Masę z orzechów miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.Do masy dodajemy czekoladę
Orzechowe trójkąty
Ciasto kroimy na kwadraty ok 8cm bok , nakładamy na środek po 1 łyżeczce masy a boki ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem z łyżeczką wody.
Orzechowe trójkąty
Ciasteczka sklejamy tworząc kwadraty , sklejone krawędzie dociskamy widelcem, wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem

Tagi:

ciastka