misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Kruche trójkąty z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Znakomite i delikatne kruche trójkąty z jabłkami prażonymi

Kruche trójkąty z jabłkami

Składniki:

Kruche trójkąty z jabłkami

 

  • KRUCHE CIASTO
  • 100g cukru pudru
  • 200g margaryny
  • 300g mąki
  • 1 żółtko

 

  • Jabłka prażone ze słoika lub
  • pokrojonych w kostkę jabłek usmażonych z 2 łyżkami cukru i odrobiną soku z cytryny – wystudzić.

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche trójkąty z jabłkami
Mąkę posiekać z tłuszczem i dodać ubite na puch żółtko z cukrem, szybko zagnieść kruche jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i dobrze schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm między dwoma kawałkami folii, pokroić na kwadraty, nałożyć jabłka i złożyć w trójkąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Trójkąty po wystudzeniu ozdobić dowolnie cukrem pudrem lub polewą czekoladową i lukrem cytrynowym. SMACZNEGO!