monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drożdżowe trójkąty z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chciało mi się czegoś dobrego i bylo kilka jabłek które córcie wczoraj nagryzły i nie zjadła aż żal było wyrzucić prawie dobre jabłka więc wyczarowałam sobie takie pyszności zapraszam:))

Drożdżowe trójkąty z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe trójkąty z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki typ 450
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • ok. 200 ml mleka
  • 105 g margaryny tortowej
  • 105 g cukru
  • 2 opakowania drożdży instant
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • Jabłka:
  • 570 g jabłek
  • ½ pomarańcza
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Szczypta przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe trójkąty z jabłkami
Ciasto: Mleko pogrzać. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki. Dodać skórkę z cytryny i ponowie wymieszać. Jajka roztrzepać w małej miseczce z sokiem z cytryny. Wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Wlać margarynę i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przelożyć do miski wysypanej mąką, i gorę też posypać mąką. Przykryć i odłożyć do wyrośniecie na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość. Jabłka: Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie łyżeczką wydłubać miąższ i także dodać do garnka. Postawić na ogień i prażyć jabłka. Po około 10 minutach dodać cukier i syrop klonowy, prażyć do momentu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, doprawić przyprawą i ostudzić. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i kilka razu uderzyć nim o blat stołu. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę jabłek i zlepić po przekątnej tworząc trójkąt. Czynność powtarzać do wyczerpania jabłek. Gdy to nastąpi resztę trójkątów nadziać nutellą. Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać. Mieszanką posmarować każdy trójkąt. Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 12-15 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Drożdżowe trójkąty z jabłkami
do suchych skłądników dodać roztrzepane jajka
Drożdżowe trójkąty z jabłkami
jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i je uprażyć
Drożdżowe trójkąty z jabłkami
ciasto pokroić na kwadraty i nałożyć jabłka
Drożdżowe trójkąty z jabłkami
zlepić ciasto w trójkaty i piec około 15 min