EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Kokosowe trufelki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Słodkie kuleczki o delikatnym smaku kokosa z ukrytym migdałem otoczonym aksamitnym kremem. Pyszne i szybkie w wykonaniu.

Kokosowe trufelki

Składniki:

Kokosowe trufelki

 

 

  • Dodatkowo:
  • 20 sztuk łuskanych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosowe trufelki

ETAP 1:

Kokosowe trufelki
wafelki pokruszyć i dodać do masy wymieszać

1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut.

ETAP 2:

2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut a następnie przełożyć doziemnej wody i obrać ze skóry.

ETAP 3:

Kokosowe trufelki
z schłodzonej masy formować kuleczki dodając migdał do środka

3. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i uformować około 20 kulek wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włożyć po jednym migdale i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około dwie godziny.


Tagi:

pralinki deser