Sposób przygotowania:
Trójkąty ze śliwką
1. Drożdże rozcieramy ze śmietaną, cukrem waniliowym, jajkiem i szczyptą soli na gładką masę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Mąkę i margarynę przekładamy do miski, rozcieramy lub siekamy, dodajemy rozczyn i zagniatamy gładkie i mięciutkie ciasto.
3. Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując trójkąt.
4. Przygotowane trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
5. Upieczone obficie oprószamy cukrem pudrem.
2. Mąkę i margarynę przekładamy do miski, rozcieramy lub siekamy, dodajemy rozczyn i zagniatamy gładkie i mięciutkie ciasto.
3. Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując trójkąt.
4. Przygotowane trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
5. Upieczone obficie oprószamy cukrem pudrem.