eluska

eluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Orzechówka neapolitańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobra coś wspaniałego

Orzechówka neapolitańska

Składniki:

Orzechówka neapolitańska

 

  • 1 l. czystej wódki(40-45%)
  • 18zielonych orzechów włoskich
  • 1/4kg cukru
  • szczypta gałki i cynamonu
  • cienko skrojona skórka z cyt.

Sposób przygotowania:

Orzechówka neapolitańska
Orzechy drobniutko pokroić,skórkę z cyt.pokroić w cienkie paseczki.Przełożyć wszystko do dużego słoja,dodać cynamon i gałkę,zalać wódką i ustawić na miesiąc na słońcu.Nalewkę przefiltrować(filtr do kawy)dodać cukier w kostkach i ponownie odstawić w słoneczne miejsce.Codziennie potrząsać do rozpuszczenia cukru.Ponownie przefiltrować,rozlać do butelek i odstawić co najmniej na 6miesięcy.