Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Oscypek i cukinia w słoneczniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wegeteriańskie danie z dodatkiem ziemniaków i surówki może stanowić pełnowartościowy obiad. Z dodatkiem pieczywa może być daniem kolacyjnym

Oscypek i cukinia w słoneczniku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Oscypek i cukinia w słoneczniku

składniki podstawowe

  • 4 plastry oscypka
  • 4 plastry cukini

panierka

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo

  • olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Oscypek i cukinia w słoneczniku
Z dużego walcowatego oscypka ukroić plastry o szerkości około 1 cm. Podobnie postopić z wypłukaną cukinią.

Przygotować 3 talerze: na jeden wsypać trochę mąki, na drugi pestki słonecznika a na trzeci roztrzepane jajko z dodatkiem soli i pieprzu.

Plastry oscypka i cukini kolejno maczać w mące, jajku i słoneczniku. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła lub oleju.
Oscypek i cukinia w słoneczniku
Do tego dania potrzebny jest duży oscypek
Oscypek i cukinia w słoneczniku
Plastry oscypka i cukini przed smażeniem

Tagi:

cukinia