Ośmiorniczki z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis udostępniony przez firmę AJA Świeże Ryby i Owoce Morza

Ośmiorniczki z pomidorami

Składniki:

Ośmiorniczki z pomidorami

 

  • Dla 4 osób
  • 1 kg ośmiorniczek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g pomidorków cherry lub 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • świeże listki bazylii
  • 1 papryczka czuszka (dowolnie)
  • sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

Ośmiorniczki z pomidorami
W małym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i zeszklić. Dodać pokrojone pomidory, posiekaną czuszkę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę poddusić. Dodać świeżą bazylię i odstawić. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać umyte i osuszone ośmiorniczki i posolić. Smażyć ok. 5 min. Dodać sos i dusić wszystko ok. 5 in. Rozłożyć na talerzu i posypać świeżą bazylią.

Tagi:

pomidory