bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ostra zupa syczuańska wg Królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa która daje kopa Królikom i nie tylko:)

Ostra zupa syczuańska wg Królika

Składniki:

Ostra zupa syczuańska wg Królika

 

  • 1 l. rosołu
  • 150 g schabu
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 2 cebulki szalotki
  • mała czerwona papryczka chilli
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pieprz
  • zielona część dymki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sojowego, łyżeczka sosu ostrygowego, łyzeczka oleju sezamowego, ząbek czosnku przeciśnięty i 1/2 łyzki mąki kartoflanej

Sposób przygotowania:

Ostra zupa syczuańska wg Królika
Mięso pokroić w grubą zapałke i zamarynowac odstawic na 15 minut. Kapustę pokorić w kwadraty, cebulki w piórka, papryczke drobno. Zagotować rosól (lub bulion). Rozgrzac w woku olej, Mięso, kapustę, cebule i pqpryczkę podsmażyć metoda stir-fry(ok. 3 minuty). Do rosołu wrzucić to co podsmażyliśmy, zagotować, Dodać ocet, sos sojowy, olej sezamowy, imbir, pieprz pogotować jakies 5 minut. Na koniec do wrzacej zupy wrzucic makaron który przez minutke w zupie dojdzie do miekkosci. Przelac do miseczek, posypac zieloną dymka.Zupa jest ostra, kwaskowata i daje mocno kopa. I oto własnei w niej chodzi.