Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnymETAP 1:
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
ETAP 2:
Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Warzywa powinny być pokrojone na kawałki podobnej wielkości.
ETAP 3:
Cebulę obrać, opłukać i usmażyć bez rumienienia na rozgrzanym oleju
ETAP 4:
Dodać opłukane, osuszone i pokrojone filety z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż mięso obsmaży się ze wszystkich stron.
ETAP 5:
Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać marchewkę, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę i cukinię, wlać tyle wody, aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę całość gotować na wolnym ogniu, pilnując aby warzywa pozostały chrupiące. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do garnka, zamieszać i zagotować. Sos zdjąć z ognia dodać obie papryki w proszku, ocet winny i cukier do smaku.
Sos podawać z ryżem, makaronem lub tak jak ja z pęczakiem ugotowanym na sypko.
*ilość octu winnego i cukru należy dodać do smaku