anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Filet z kurczaka w słodko – kwaśnym sosie z dużą ilością papryki, cukinii i marchewki. Orientalne smaki zrobione na polską nutę i podane z bardzo polskim pęczakiem.

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

 

  • filet z kurczaka – 2 szt.
  • cukinia mała – 2 szt.
  • papryka czerwona – 2 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • cebula – 1/2 szt.
  • sól morska – 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • papryka słodka – 2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1 łyżeczka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • cukier – 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

ETAP 1:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym
Na desce umyta, osuszona i pokrojona na drobne kawałki cukinia

Cukinię umyć i pokroić w kostkę.

ETAP 2:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym
Oczyszczona z nasion, opłukana i pokrojona na drobne kawałki papryka.

Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Warzywa powinny być pokrojone na kawałki podobnej wielkości.

ETAP 3:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym
Na patelni drobno pokrojona cebula w trakcie smażenia.

Cebulę obrać, opłukać i usmażyć bez rumienienia na rozgrzanym oleju

ETAP 4:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym
Filet z kurczaka pokrojony na małe kawałki w trakcie smażenia na patelni.

Dodać opłukane, osuszone i pokrojone filety z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż mięso obsmaży się ze wszystkich stron.

ETAP 5:

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym
Wszystloe składniki potrawy wymieszane w dużym garnku.

Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać marchewkę, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę i cukinię, wlać tyle wody, aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę całość gotować na wolnym ogniu, pilnując aby warzywa pozostały chrupiące. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do garnka, zamieszać i zagotować. Sos zdjąć z ognia dodać obie papryki w proszku, ocet winny i cukier do smaku.

Sos podawać z ryżem, makaronem lub tak jak ja z pęczakiem ugotowanym na sypko.


*ilość octu winnego i cukru należy dodać do smaku