2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1469]

Ostry ketchup z papryki i chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla.

Ostry ketchup z papryki i chili

Składniki:

Ostry ketchup z papryki i chili

 

Sposób przygotowania:

Ostry ketchup z papryki i chili

ETAP 1:

Ostry ketchup z papryki i chili
Papryki myjemy wydrążamy nasionka ze środka

Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.

ETAP 2:

Ostry ketchup z papryki i chili
obrane papryki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa

Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.

ETAP 3:

Ostry ketchup z papryki i chili
Ketchup gotujemy jak w przepisie pod koniec wlewamy olej

Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.

Tagi:

papryka