SUPERPRZEPIS

Ostre i aromatyczne skrzydełka

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Ostre i aromatyczne skrzydełka Więcej zdjęć (4)

Skrzydełka wyszły pyszne, aromatyczne i bardzo ostre!

Składniki:

Ostre i aromatyczne skrzydełka

 

  • 8 dużych mięsistych skrzydełek
  • 2 łyżki płatków zielonej papryki
  • 100g śmietany 18%
  • 3 łyżki ketchup łagodny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki papryka słodka czerwona w proszku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 czubata łyzeczka imbir (może być świeży)
  • 2 łyzki przyprawy garam masala
  • 1 świeża papryczka chili
  • sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • PONADTO:
  • blaszka lub naczynie żaroodporne,1 łyżka olej

Sposób przygotowania:

Ostre i aromatyczne skrzydełka
Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki.Wkładamy do miski i dodajemy płatki zielonej papryki,śmietanę,ketchup,chili w proszku,paprykę słodką,cebulę pokrojoną w krążki,imbir,garam masala,papryczkę chili pokrojoną w krążki,ząbki czosnku pokrojone w plasterki- solimy,pieprzymy i całość mieszamy,przykrywamy i wkładamy do lodówki na min.2h.



Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym wraz z pozostałą marynatą. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 1h (grzanie góra-środkowa półka) Pod koniec odkrywamy skrzydełka i podpiekamy z włączonym termoobiegiem na złoty/brązowy kolor (jak kto lubi) Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Ostre i aromatyczne skrzydełka
Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki.Wkładamy do miski i dodajemy płatki zielonej papryki,śmietanę,ketchup,chili w proszku,paprykę słodką,cebulę pokrojoną w krążki,imbir,garam masala,papryczkę chili pokrojoną w krążki,ząbki czosnku pokrojone w plasterki- solimy,pieprzymy i całość mieszam
Ostre i aromatyczne skrzydełka
Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym wraz z pozostałą marynatą.
Ostre i aromatyczne skrzydełka
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 1h (grzanie góra-środkowa półka) Pod koniec odkrywamy skrzydełka i podpiekamy z włączonym termoobiegiem na złoty/brązowy kolor (jak kto lubi)

Tagi:

przyprawy