alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chili con carne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej.

Chili con carne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chili con carne

 

  • 400 g mięsa wołowego (chude)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do chili con carne

Sposób przygotowania:

Chili con carne
Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem.
Chili con carne
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem.
Chili con carne
Do cebulki dodac mięso, podsmazyć dodać pomidory, resztę dodatków i podsmazyc