agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Owoce morza w sosie teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolejna odsłona owoców morza w postaci najpopularniejszych krewetek i paluszków krabowych

Owoce morza w sosie teriyaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Owoce morza w sosie teriyaki

 

  • na sos:
  • woda 1 szklanka
  • sos sojowy 1/4 szklanki
  • imbir 1 łyżeczka
  • mielony imbir 1/2 łyżeczki
  • czosnek w proszku 1/4 łyżeczki
  • miód 1 1/2 łyżki
  • cukier brązowy 5 łyżek
  • wódka 2 łyżki ( można pominąć)
  • krewetki 200 g
  • paluszki krabowe 200 g
  • makaron ryżowy 400 g

Sposób przygotowania:

Owoce morza w sosie teriyaki
Na początku przygotować sos: w rondlu mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i trzymamy przez ok 25 minut. Gotujemy aby sos zgęstniał. Studzimy i przelewamy do butelki. Jeżeli nie zużywamy całego sosu, można przechowywać go w lodówce. Krewetki , które kupiłam były już obgotowane. W woku rozpuszczamy łyżkę masła, przekładamy odsączone z zalewy krewetki. Podsmażamy. Jeżeli puszczą wodę, należy ją odlać. Podsmażamy 2 minuty, następnie dodajemy paluszki krabowe, podsmażamy jeszcze 1 minutę. Makaron , który użyłam był w hermetycznie zamkniętych torebkach, gotowy do spożycia- wystarczy podgrzać. Do osobnego garnka , patelni lub woka przekładamy makaron, zalewamy go odpowiednią ilością wcześniej przygotowanego sosu teriyaki i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok 1 minuty. Makaron , krewetki i paluszki krabowe podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego:)
Owoce morza w sosie teriyaki
krewetki moje już obgotowane dokłądnie opłukać
Owoce morza w sosie teriyaki
krewetki podsmażyć na maśle następnie dodac paluszki krabowe