rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Owocowe pucharki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W gorące popołudnie nie ma nic lepszego niż puchar zimnych, orzeźwiających owoców. Zaspokoi głód i pragnienie, poza tym jest smaczną i zdrową przekąską. Niewielka ilość bitej śmietany delikatnie osładza, ale nie "zamula".

Owocowe pucharki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Owocowe pucharki

 

  • Średnia kiść ciemnych winogron
  • 6 brzoskwiń
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • ok. 25 średniej wielkości truskawek
  • 1 galaretka agrestowa
  • małe opakowanie rodzynek sułtańskich (100 g)
  • 3 płaskie łyżki cukru kryształu
  • czekoladowa posypka

 

  • 1 opakowanie słodkiej śmietanki 30% (400 g)
  • 4 łyżki (płaskie) cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny (ok. 8)

Sposób przygotowania:

Owocowe pucharki
Owoce myjemy. Brzoskwinie, jabłko oraz pomarańczę obieramy z łupek i kroimy w mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z truskawkami i winogronami. Galaretkę również kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Dodajemy 2 łyżki cukru kryształu. Mieszamy. Śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny tak długo aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Uważajmy przy ubijaniu, by nie zrobiło się masło. Dodajemy rodzynki. Do pucharków nakładamy sałatkę do 1/3 wysokości, ugniatamy. Przykrywamy ubitą śmietanką z rodzynkami do 2/3 wysokości. Wierzch wykładamy resztą sałatki. Posypujemy czekoladową posypką i odrobiną cukru. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce ok 30minut. Galaretkę najlepiej rozrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Na drugi dzień nie musimy czekać na zastygnięcie tylko gotową od razu kroimy do sałatki.
Owocowe pucharki
Sałatka owocowa przygotowana do pucharków