Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Owocowo-serranowo:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Hiszpańskie szynki długo dojrzewające to klasyka. Jamon Serrani i Jamon Iberico to czysta poezja . Postanowiłam poeksperymentować z nimi :

Owocowo-serranowo:

Składniki:

Owocowo-serranowo:

 

  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 4 kawałki arbuza ze skórką
  • 8 plastrów ( cienkie - długie ) szynki wędzonej długo dojrzewającej ( jamon Serrano lub Jamon Iberico )
  • 4 małe łyżeczki ,, kawioru " zielonego a alg o smaku Waszabi
  • kilka listków natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Owocowo-serranowo:
Gruszki odsączyć z syropu.Arbuz przyciąć na kształtne porcje .Szynkę zwinąć tak by utworzyła ,, różyczki " i ułożyć na gruszkach i arbuzie. Na lub obok szynki położyć po pół łyżeczki ,,kawioru" z alg. Udekorować natką pietruszki.
Smak gruszek i arbuza doskonale harmonizuje się ze smakiem długo dojrzewających szynek . A dodatek smaku Wasabi tworzy bardzo ciekawą nutę smakową przełamując słodycz owoców.