rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Owocowy deser do kawki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Czas przygotowania jest nieco dłuższy od standardowego deseru, ale warto pokusić się o wypróbowanie:)

Owocowy deser do kawki

Składniki:

Owocowy deser do kawki

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Pianka jagodowa:

 

  • opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g)
  • cukier kryształ 6 łyżeczek
  • Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki
  • Borówka 25 dag

 

  • Pianka truskawkowa:

 

  • opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g)
  • cukier kryształ 4 łyżeczki
  • serek homogenizowany truskawkowy 2 sztuki (kubek 175g)
  • Galaretka o smaku truskawkowym 2 opakowania

 

  • Galaretki do przełożenia:

 

  • Galaretka o smaku pomarańczowym 2 sztuki (rozpuszczone w ok 700ml wody)
  • Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki (rozpuszczone w ok 700ml wody)

Sposób przygotowania:

Owocowy deser do kawki
Z podanych najpierw składników pieczemy biszkopt ok 30 min w 180 st C, (ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką). Biszkopt na blaszkę 34x24 cm. Borówki posypujemy 3 łyżeczkami cukru, dodajemy odrobinkę wody (tak by przykryła borówki) i stawiamy na ogniu. Do gotujących się borówek dodajemy galaretki wiśniowe, mogą być leśne, ale ja nie miałam:) Całość miksujemy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę 30% ubijamy razem z 3 łyżeczkami cukru. Gdy masa borówkowa jest już chłodna dodajemy do wcześniej ubitej śmietanki. Wylewamy tężejące na biszkopt, wstawiamy na pół godzinki do lodówki po czym przykrywamy tężejącą galaretką pomarańczową. Pianka truskawkowa: Ubijamy śmietankę z 4 łyżeczkami cukru, dodajemy serki homogenizowane oraz ostudzoną galaretkę truskawkową (2 rozpuszczone w ok 300ml wody). Całość wylewamy na galaretkę pomarańczową. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie i zalewamy galaretką wiśniową. Ozdabiamy wedle uznania:) Całość starcza na ok.12 porcji, robiłam na dużej blasze, po czym foremką okrągłą wycinałam porcje :)