Sposób przygotowania:
Owsianka z borówkami i bananem
1. Płatki owsiane zwykłe lub górskie (ważne żeby nie były to płatki owsiane poniważ mają mniej blonnika oraz białka) wsypujemy do niewielkiego garnka. 2. Płatki zalewamy chydym mlekiem (w przypadku dzieci mleko powinno byc pełnotłuste) lub wodą jeśli nie tolerujemy mleka lub jesteśmy na określonej diecie. 3. Całośc gotujemy ok 10 minut. Aż płatki bedą wystarczjąco miękkie i całość bedzie zwarta. 4. Tak przygotowaną owsiankę wykładamy do miski. Banana kroimy w cienkie plasterki i układamy na owsiance. Przygotowane danie możemy uwienczyć borówkami, które nadadzą jemu słodyczy. Możemy dodać również inne owoce jagodowe wedle upodobań lub dostępnych produktów. Jeśli lubicie bardzo słodkie potrawy polecam miód zamiast cukru lub ewentualnie cukier trzcinowy. Jest to pełnowartościowe sniadanie pełnie białka (banan oraz owsianka która jest substytutem białka zwierzęcego) błonnika i witamin zawartych w owocach. Smacznego!