gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

ozdoby na torty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodziutkie ozdoby na torty

ozdoby na torty

Składniki:

ozdoby na torty

 

  • 1 kg cukru rafinowanego ( rodzaj cukru buraczanego)
  • 2 łyżki glukozy
  • soku z połówki cytryny
  • woda

Sposób przygotowania:

ozdoby na torty
Wsypać do garnka cukier, glukoze i tyle wody żeby przykryło cukier, nie więcej! Gotować na mocnym ogniu 10 min, licząc od czasu pojawienia sie pierwszych bąbelek. Podczas gotowania usuwać pianę, lecz nie łyżką, piane usuwać pedzlem lub zawiniętą ściereczką. Po tym czasie przełożyć mase do miseczki dodać sok z cytryny i mieszać drewnianą łyżką aż masa zrobi się biała i gładka. Mase wylać na marmur i delikatnie ugniatać rękami do czasu az bedzie sie odklejac od palców. Kiedy bedzie dobrze schłodzone zawinąć w folie do pieczenia i przechowywac w zamrażarce. Mase można używac po 24 h.