Sposób przygotowania:
Orzechowy tort z kremem marcepanowym i dżemem
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z orzechami delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch.
2. Krem marcepanowy: Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Całość podgrzewamy cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści, robimy to na niewielkim ogniu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy. Dobrze schłodzony marcepan ubijamy chwilę mikserem, dodajemy do niego serek mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Przekładanie: Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem, następnie kremem, przykładamy drugi krążek biszkoptu, dżem i ponownie krem, ostatni krążek biszkoptu, następnie smarujemy boki tortu, tak bardzo cieniutko, wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub migdałami. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
4. Podanie: Dobrze schłodzony tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 16 cm.
Tort można pokroić na 8 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
2. Krem marcepanowy: Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka i dodajemy pokruszony marcepan. Całość podgrzewamy cały czas mieszając dopóki marcepan się nie rozpuści, robimy to na niewielkim ogniu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszamy. Dobrze schłodzony marcepan ubijamy chwilę mikserem, dodajemy do niego serek mascarpone i ponownie miksujemy.
3. Przekładanie: Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy dżemem, następnie kremem, przykładamy drugi krążek biszkoptu, dżem i ponownie krem, ostatni krążek biszkoptu, następnie smarujemy boki tortu, tak bardzo cieniutko, wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub migdałami. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
4. Podanie: Dobrze schłodzony tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 16 cm.
Tort można pokroić na 8 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam taki tort :)